Analizy
OFERTA BADAWCZA:
- Analiza węglowodanów, kwasów organicznych, amin, mykotoksyn, naturalnych związków w matrycach roślinnych, zwierzęcych i środowiskowych
- Analiza związków lotnych z wykorzystaniem detektora masowego
- Analiza DIMBOA, mikotoksyn i innych metabolitów grzybów mikroskopowych, steroli roślinnych i zwierzęcych, polifenoli, organicznych kwasów, karotenoidów, wybranych witamin
- Analiza jakościowa i ilościowa związków chemicznych w zakresie mas 2-2000 Daltonów dla każdego analizatora kwadrupolowego
- Analiza węgla, wodoru, azotu, siarki i tlenu
- Analiza makro- i mikroelementów w każdym rodzaju obiektów; analizy wybranych form specjacyjnych As (As(III), As(V), DMAA)) i Se (Se(IV), Se(VI)) techniką łączoną HPLC-HG-AAS
- Analiza strukturalna, różnych grup związków chemicznych, w tym cieczy i ciał stałych
- Analiza różnych grup związków chemicznych
- Analiza chlorków
- Rozdrabnianie i szybkie mielenie na sucho twardych i wilgotnych próbek, a także mechaniczne stopniowanie frakcji
- Roztwarzanie gleb oraz mineralizacja pozostałych rodzajów próbek, celem analizy makro- i mikroelementów
- Ekstrakcja różnych grup związków organicznych wspomagana nadkrytycznym CO2
ZLECONE BADANIA:
- Analiza chemiczna w zakresie badania materiałów pochodzenia naturalnego i syntetycznego z wykorzystaniem technik instrumentalnych.
- Środowiskowe aspekty przebudowy i budowy dróg leśnych z udziałem wybranych spoiw asfaltowych.
- Ocena zawartości substancji bioaktywnych (kwasy fenolowe, flawonoidy, karotenoidy, aktywność przeciwutleniająca) w ziarnie pszenicy jarej oraz produktach zbożowych (mąka, chleb, makaron).
- Oznaczenie stężenia kwasów fenolowych, flawonoidów, steroli, związków fenolowych ogółem, karotenoidów, analizy potencjału antyoksydacyjnego, analizy składu podstawowego, analizy pierwiastków oraz analizy aminokwasów w nasionach konopi.
- Wpływ procesów przerobu ziarna pszenicy ozimej uprawianej w systemie ekologicznym na zawartość substancji bioaktywnych.
- Opracowanie preparatów o przedłużonym uwalnianiu w formie bolusa zawierających olejki eteryczne zmniejszające ryzyko wystąpienia subklinicznej kwasicy (SARA) krów mlecznych.
- Analiza związków lotnych w próbkach wełny izolacyjnej.
- Analiza związków bioaktywnych kombucha, zakwasach: buraczanym, bołotowa z cebuli i kapusty.